To je 3. objava v seriji objav z naslovom Spletni biseri.
sre, 3. feb. 2010

Flock – brskalnik za prijetnejše brskanje po socialnih mrežah

Dodano januarja 2021; brskalnik Flock ni več na voljo. Razvoj se je zaključil v letu 2011.

Predstavitev

Za začetek malo ozadja: Flock je dokaj nov brskalnik, prva različica je bila na voljo leta 2005. Tehnično gledano je Flock le en izmed številnih Firefox-ovih klonov, brskalnikov, ki so zgrajeni na jedru Firefoxa (s tem, da razvijalci Flock-a sodelujejo tudi pri razvoju Firefox-a). V tem pogledu prav nič ne izstopa, njegova največja prednost je namreč odlična uporabniška izkušnja: razvijalci pravijo, da ga razvijajo z mislijo na uporabnike, katerim naj bi omogočili čim bolj tesno in čim boljšo povezanost s prijatelji, priljubljenimi stvarmi in lokacijami. Flock zato zvesto sledi spletnim trendom in nam priljubljene spletne storitve še bolj približa ali pa nam njihovo uporabo izboljša oziroma nadgradi. Pa si kar poglejmo, na kakšen način ...

Prednosti uporabe

Moj svet (My World)

Flock - My World
Flock - My World

Takoj ob zagonu nas pričaka Moj svet, kjer se nam izpišejo novosti s spleta, kot npr.: novosti v izbranih RSS virih, seznam najbolj obiskanih strani, vrstica za iskanje po privzetem spletnem iskalniku (za razliko od Firefoxa, je v Flocku to Yahoo!), zadnje objave na Facebook-u in Twitter-ju, iskalnik po Twitterju, priljubljeni videi, ... Stran je privzeto nastavljena za domačo stran, dostopna pa je preko naslova about:myworld (v kolikor si jo želite sami nastaviti za domačo stran).

Nalaganje slik

Flock - Photo Uploaded
Flock - Photo Uploader

Ena izmed najboljših funkcij je prav gotovo možnost nalaganja slik na, recimo, Facebook. Do orodja dostopamo na enega izmed načinov:

  • Tools -> Photo Uploader
  • kombinacije tipk: Ctrl+Shift+U
  • gumba v Flock orodni vrstici (povesm levo pod naslovno vrstico, gumb povsem na desni)
  • gumba Upload Media v My World (povsem desno, pod vrstico za iskanje)

Po večkratni uporabi lahko rečem, da deluje bolje (predvsem bolj zanesljivo) kot tisti na FB. Prav tako ponuja možnost označevanja prijateljev (tags), vnos opisa ter dve izmed osnovnih funkcij pri urejanju slik: obračanje in obrezovanje. Najbolj se izkaže, oziroma pridobimo uporabniki, pri nalaganju precejšnjega števila slik – na FB se mi je že večkrat zgodilo, da je med prenosom prišlo do napake, pri Photo Uploader-ju je šlo vedno brez težav. Vse slike, pripravljene za objavo na FB, se prikažejo v zgornji vrstici, ob kliku na gumb Upload pa se nam prikažejo še dodatne nastavitve:

  • možnost spreminjanja velikosti vseh slik
  • izbira ali kreiranje albuma, v katerega naj se slike naložijo

Preprosto in predvsem uporabno, saj v večini primerov lahko vse naredimo samo s Flockom, brez dodatnih programov za obdelavo slik. Vsekakor priporočam!

Dodano 7. 2. 2010: Na uradnem FB blogu so te dni objavili novico, da bodo v naslednjih tednih vsem uporabnikom ponudili izboljšano aplikacijo za nalaganje slik. Pohvalno, ampak hitro urejanje ima Flock kljub vsemu še vedno bolje rešeno ;)

Večpredstavnostna vrstica

Flock - Media Bar (friends)
Flock - Media Bar: prijatelji na FB

Zanimiv dodatek je tudi večpredstavnostna vrstica, kjer se nam prikažejo slikovni in video posnetki iz različnih virov:

  • prijatelji na FB
  • javno dostopne slike na Flickr, Photobucket
  • najboljši ali zadnji video posnetki dodani na youtube
  • ...

Ob prehodu slike se nam pokaže še njen opis, s klikom pa pridemo do slike v polni velikosti.

Sliko iz vrstice lahko vstavimo praktično kamorkoli: v elektronsko sporočilo, sporočilo na FB, sporočilo na forumu, ... V kolikor Flock prepozna storitev (npr. FB, Flickr) bo vstavil sliko, drugače le povezavo do slike. Vstavimo lahko tudi video, v tem primeru bo Flock vstavil le sliko (thumbnail).

Stranska vrstica

Večina bombončkov se nahaja v stranski vrstici, med drugim:

Sledenje RSS virom
Flock - RSS
Flock - RSS

Osebno najbolj uporabljam prav sledenje RSS virom in (v veliki meri prav) zaradi odlične uporabniške izkušnje tudi imam Flock nastavljen kot privzet brskalnik. RSS vir preprosto dodamo s klikom na ikono v naslovni vrstici, prikaže pa se nam v seznamu na levi. Flock večkrat dnevno osvežuje shranjene vire in ob novostih prikaže število novih člankov, novic, posodobitev na določeni spletni strani. S klikom na vir v seznamu se nam v osnovnem oknu prikaže zadnjih 10 (20, 30, ...) novosti. Glede prikaza imamo kar nekaj možnosti:

  • samo naslovi
  • naslovi s kratkim povzetkom
  • celotna novica
  • prikaz v enem ali dveh stolpcih

S klikom na naslov pridemo na dejansko stran z novico, RSS bralnik pa jo označi za prebrano. Članek oz. novico lahko takoj dodamo med priljubljene strani, objavimo na blogu, pošljemo po elektronski pošti ali objavimo na spletnem servisu digg.

Uporabniški računi in storitve

Flock si na (uporabnikovo potrditev) lahko zapomne večino osebnih računov na spletnih omrežjih in servisih. Od spletnih omrežij (Facebooka, Twitter, MySpace), pa do spletne pošte (Gmail, Yahoo! Mail, Aol Mail), blogerskih servisov (Blogger, LiveJournal, WordPress.com) ali bloga na lastnem strežniku, servisa za deljenje zaznamkov (Delicious, Digg) ter ostalih popularnih storitev (Youtube, Flickr, Picasa, TinyPic, …). Pri nekaterih je integracija precej obsežna, npr. FB in Twitter, pri drugih pa nam le olajša prijavljanje in poda nekaj osnovnih bližnjic.

Ob prvi prijavi v vsakega izmed spletnih servisov, se nad vsebino strani prikaže vrstica z gumbom Remember Account: s potrditvijo si zagotovimo integracijo že omenjenih spletnih omrežij in storitev.

Facebook

V kolikor smo prijavljeni na FB, se nam v stranski vrstici izpišejo vse osebe, ki smo jih dodali med prijatelje. Te lahko razvrstimo po abecedi ali po zadnji dejavnosti (sprememba statusa, dodane nove slike, ...). Prikaže se nam njihov status, slika, povezava na albume (slike prikaže v večpredstavnostni vrstici). Na voljo so nam možnosti komentiranja statusa, pošiljanja direktnega sporočila uporabniku, pregleda strani s profilom, ...

Flock - Facebook Sidebar
Flock - Facebook Sidebar

Poleg prijateljev se nam izpišejo tudi obvestila o novih sporočilih, zahtevah za prijateljstvo, vabilih na dogodke ali za članstva v skupinah ter gumbi za hitro objavo povezave ali slik(e).

Twitter

Podobno kot pri FB, se tudi tu izpišejo vsi, ki jih sledimo, s sliko, zadnjim tweet-om ter možnostmi odgovora, re-tweet-a ter pregleda profila. V preostalih zavihkih imamo direktna sporočila (DMs) in naša pojavljanja (@Mentions).

FlockCast je uporabna možnost, ki nam omogoča hkratno posodobitev statusa na več spletnih skupnostih naenkrat; npr. FB in Twitter. Ob spremembi statusa preko FB ali Twitter stranske vrstice le obkljukamo, da želimo objaviti še na preostalih spletnih servisih. Deluje tudi pri blogih in nalaganju slik.

Zaznamki

Tudi delo z zaznamki je malenkost olajšano. Levo ob naslovni vrstici je namreč velik gumb za shranjevanje strani med zaznamke. Podobno kot tudi v Firefox-u imamo možnost dodajanja oznak (tags) posameznim zaznamkov. To možnost dobimo, če po kliku na gumb za zanamek kliknemo na gumb Edit properties, ki se nam prikaže v vrstici nad vsebino strani. Obenem na tem mestu lahko zaznamek objavimo tudi na spletnem servisu delicious.

Servisi spletne pošte

V kolikor uporabljate za vašo spletno pošto katerega izmed priljubljenih servisov (Gmail, Yahoo! Mail, Aol Mail), ali pa celo več kot le enega, vam Flock tudi tu pomaga. Ponudi vam seznam novih sporočil, bližnjice za ustvarjanje novega sporočila in pošiljanja povezave na trenutno stran izbranim naslovnikov.

Odložišče
Flock - Share Pictures
Flock - Odložišče

Precej uporabna zadeva je tudi spletno odložišče. Med iskanjem določenih informacij na spletu zanimive dele besedil, slike iz spletnih strani ali iz večpredstavnostne vrstice (tudi video) enostavno primemo in prenesemo v stransko vrstico. Ko zberemo vse potrebno za objavo npr. bloga ali pošiljanje elektronske pošte, predmete iz odložišča preprosto prenesemo v naše besedilo.

Facebook orodna vrstica

Flock nam tudi na straneh zunaj Facebook-a omogoča dostop do orodne vrstice s klepetom ter seznama zadnjih obvestil. Tako lahko prosto brskamo po spletu in se obenem pogovarjamo s prijatelji.

Blog

Pisci spletnih dnevnikov boste morda navdušeni nad urejevalnikom spletnega dnevnika, s katerim enostavno in hitro dodamo nov vnos na naš blog: ta je lahko bodisi na lastni domeni (svoj strežnik ali zakupljeno gostovanje) bodisi na katerem izmed blogerskih servisov (Blogger, WordPress.com, ...). Preprosto lahko uporabimo dele besedil, slike, video posnetke iz večpredstavnostne vrstice oziroma spletnega odložišča, pri oblikovanju vsebine pa nam je, seveda, na voljo napredni urejevalnik besedila z različnimi pogledi (WYSIWYG, html koda ali predogled).

Naslovna vrstica

Flock ima nekoliko spremenjeno naslovno vrstico glede na Firefox. Ponuja namreč še gumbe za takojšnje shranjevanje strani med priljubljene, zaznavanje večpredstavnostnega vira, shranjevanje RSS vira ter takojšnje pošiljanje trenutnega (spletnega) naslova po elektronski pošti.

Firefox razširitve (in teme)

Na voljo so nam praktično vse razširitve iz Firefox-ovega skladišča, poleg tega pa še nekaj povsem svojih razširitev in orodnih vrstic. Teme (na žalost) niso združjive s tistimi za Firefox, nekaj pa jih vseeno lahko najdete tu (samo za Okna in Mac).

Pomanjkljivosti

Pomanjkljivosti dejansko ni veliko in pravzaprav niso ne vem kako nadležne.

Slovenski prevod

Za razliko od Firefox-a Flock ni poslovenjen. Precej uporabnikov to najbrž niti ne moti ali ovira pri vsakdanjem brskanju. Bi bilo pa vseeno lepše, če bi imeli tudi to možnost na izbiro, kajne?

No, če bi resnično radi slovenski prevod, lahko sodelujete pri njegovem nastanku in razvoju.

Zaostanek za razvojem Firefoxa

Ena izmed pomanjkljivosti, ki gre v nos najbrž le obsedencem-z-zadnjo-različico, je ta, da Flock za osnovo ne uporablja Firefox-ove najnovejše kode. Trenutno (Flock 2.5.6) uporablja že nekoliko zastarel Firefox 3 (točneje 3.0.16), kar pomeni, da je varnostno sicer posodoboljen (pohvalno), a vseeno gre za več kot leto staro jedro. V tem času sta izšli že dve večji posodobitvi, 3.5 (junij ’09) in 3.6 (januar ’10), ki sta prinesli precej napredka v hitrosti – še posebej tistih z veliko javascript kode – in natančnosti prikazovanja strani ter obenem nekoliko zmanjšali porabo računalnikovih virov (RAM).

64 bitna Linux različica

Še manj uporabnikov pa najbrž moti odsotnost 64 bitne različice za Linux platforme in podporo 64 bitni različi Flash vtičnika. Z večjo razširjenostjo brskalnika se bodo razvijalci po vsej verjetnosti posvetili tudi takim eksotikom.

Sklepna misel

Brskalnik sicer ima nekaj pomanjkljivosti oziroma tehnološko ni najbolj izpopolnjen izdelek, je pa zato toliko bolj uporabniku prijazen; in prav ti bombončki ga delajo vse bolj priljubljenega in razširjenega, predvsem med rednimi uporabniki spletnih omrežij.

Dodatek: prehod iz sedanjega brskalnika na Flock

Naj kar takoj povem, da prehod ni težaven in ne sme biti ovira pri menjavi brskalnika. Ob namestitvi, bolje rečeno ob prvem zagonu, imate možnost uvoza podatkov iz trenutnega brskalnika. Podobno lahko storite tudi kadarkoli kasneje: File -> Import ... V oknu, ki se vam odpre, označite brskalnik ter nato le še katere podatke želite uvoziti (zaznamki, gesla, piškotki).

Flock dobite na uradni spletni strani, kjer so vam pripravili še precej več informacij: