sob, 19. feb. 2022

Fairphone 4 5G

Po dobrih štirih letih je bil čas, da zamenjam telefon in tokrat niso bile v ospredju tehnične lastnosti.

Stari Samsung A5 2017 mi je dobro služil skoraj 4 leta, zadnje pol leta pa je občutno oslabel. Nazadnje je odpadel gumb za vklop, kar je pomenilo, da nisem mogel ugasniti zaslona :) Ampak tudi s tem sem moral zdržati še nekaj tednov, saj sem kot ponavadi z nakupom novega čakal skoraj leto dni. Vmes je bil favorit Sony Xperia 10 III (Mark 3), predvsem zaradi odličnih izkušenj s svojim pred-prejšnjim Sony Xperia Z1 Compact ter zaradi "kompaktne" oblike (širina manj kot 70 mm). Na koncu pa sem izbral vse prej kot majhen telefon, Fairphone 4 5G.

Fairphone 4 5G
Fairphone 4 5G (foto: Fairphone)

Kaj me je prepričalo?

Fairphone (še?) ni nič kaj širše znana znamka mobilnih telefonov. Kot je sklepati že iz imena, nizozemsko podjetje cilja predvsem na kupce, ki ne iščejo najboljših karakteristik za najnižjo ceno, ampak spodoben pametni telefon, narejen z večjo družbeno (npr. zagotovljena "living-wage") in okoljsko odgovornostjo (npr. 5 letna garancija).

Okoljska odgovornost

Telefon v osnovi ponuja skoraj neverjetno 5 (!!) letno garancijo. Poleg tega je telefon modularen, kar pomeni, da lahko večino delov ob napakah enostavno sam zamenjaš. Že dolgo časa na trgu praktično ni telefona, ki bi mu lahko enostavno zamenjal baterijo, pri Fairphone pa poleg baterije lahko sam zamenjaš tudi zaslon, "selfie" kamero, zadnje kamere, zvočnik, USB-C vhod/izhod, zadnjo stranico in še nekaj drugih malenkosti, s čimer si je telefon prislužil tudi popolno oceno na testu iFixit.

Fairphone 4 - modularna zasnova
Fairphone 4 5G - modularna zasnova (foto: Fairphone)

Telefon lahko zaščitiš tudi z ovitkom in/ali zaščito za zaslon. Vse skupaj telefonu zagotavlja precej dolgo življenjsko dobo, verjetno tudi še kakšno leto po preteku 5 letne garancije. Glede na dosedanje izkušnje in glede na "načrtno zastarelost" pri vedno večjem številu naprav, bi lahko s tem telefonom "prihranil" vsaj en vmesen nakup telefona (običajno po približno 3 letih).

Družbeno odgovorna izdelava

V podjetju Fairphone se trudijo, da bi imeli vsi vpleteni v proces izdelave telefona urejene delovne pogoje in za opravljeno delo prejeli pravično plačilo. In z vsakim novim modelom telefona jim to bolje uspeva. Kako dobro pa podrobno opisujejo na strani Fairphone - Story.

Kaj me moti?

Telefon je ogromen! Tak občutek sem imel ob odprtju škatle in ga imam deloma tudi po 3 mesecih redne uporabe. Samo rokovanje niti ni nerodno, ampak žep je pa hitro premajhen :). Po drugi strani pa se mi je še vsak telefon, ki sem ga kupil zdel prevelik, nato pa sem se sčasoma navadil.

Glede strojne opreme nimam večjih pripomb:

  • 6GB delovnega pomnilnika (RAM), 128 GB prostora za shranjevanje + reža za kartico SD (na voljo je tudi 8GB/256GB kombinacija)
  • 5G in eSIM
  • WiFi 5, Bluetooth 5.1, GPS, NFC, USB Type-C 3.0
  • IP54, Corning Gorilla Glass 5, MIL-STD-810G

V skupnosti uporabnikov Fairphone je sicer največ pripomb na manjkajoči izhod za slušalke (sam že nekaj časa uporabljam BT slušalke in me to niti ne moti) in manjkajočo "ledico" za obvestila (oz. "always-on" OLED zaslon), nekateri pogrešajo tudi podporo za WiFi 6 ali osveževanje zaslona hitrejše od 60 Hz. Ampak kot rečeno, tega telefona ne kupiš zaradi njegovih tehničnih značilnosti.

Zaključek

Po nekaj mesecih razen velikosti nimam nekih pripomb nad delovanjem telefona. Povsem solidno je nasledil prejšnje in prepričan sem, da mi v naslednjih 5 letih ne bo treba razmišljati o nakupu novega. V skrajnem primeru bom samo zamenjal kak okvarjen del ali ga nadgradil z novejšo in izboljšano različico.

Kljub vsemu telefona morda ne bi priporočil prav vsakomur. Da ne bo pomote, nameščen je operacijski sistem Android, na voljo je tudi Googlova trgovina z aplikacijami Play, zato se sama uporaba praktično ne razlikuje od uporabe poljubnega Samsunga, Xiaomija, LGja, Sonya, Nokie in drugih androidnih telefonov. Telefon se tudi brez težav naroči prek spleta, se ga pa ne da pred nakupom videti v živo ali ga ob morebitnih težavah odnesti na bližnji servis oz. k mobilnemu operaterju. Lahko se ga sicer pošlje na servis na Nizozemsko (kar zna trajati nekoliko dlje), a mišljeno je, da ga popraviš kar sam!

Če sem vseeno koga navdušil, pa lahko ob nakupu uporabi kodo za 25 € popusta ;) Velja do 26. avgusta 2022.