tor, 12. jan. 2010

Mallorca #1

Hola lectores, saludos desde Mallorca!
Torej, danes smo že 3 dan na največjem otoku v Balearih. Pa gremo kar po vrsti ...

Ponedeljek

Letalo: Graz – Palma de Mallorca

Leteli smo s FlyNiki, letalsko družbo v lasti Niki Laude. Let na splošno ni bil nič posebnega, no zame pač: prvi po dolgih letih, tako da sem bil kot majhen otrok, ki dobi novo igračko: ves čas sem gledal malo skozi okno, malo na ekrane, kjer so prikazovali trenutno hitrost, višino, pozicijo na zemljevidu, ... po malici pa sladko zaspal :)
Razliko med izkušenimi popotniki in ostalo rajo smo videli na check-in-u: atijev kovček je tehtal 19.85kg, sestrin 19.50kg, moj pa ... 11kg :)

Rent-a-car

Citroen C2 na Mallorci
naš mali avto

Na letališču smo prevzeli rezervirani avto, jasno po izjemno ugodni ceni: 75€ za cel teden, s polnim tankom goriva. Dobili smo sicer malega Citroena C2, kamor smo kar s težavo spravili vso prtljago. Nam pa zaenkrat zelo dobro služi in tako smo se tudi brez težav pripeljali do hotela. Našli pa smo tudi kar sami, brez vodenja. Kar dosežek glede na vse enosmerne ulice v Santa Ponsi in ogromnemu številu hotelov.

Hotel Jardin del Mar

Tudi hotel smo dobili po precej ugodni ceni: 150€ za vse tri za cel teden. Hotel ima sicer 3 zvezdice, v pritličju pa so gostom na voljo tudi gym, bazen in savna. No, ko smo si pobliže ogledali vse tri, smo bili kar presenečeni. Sploh fitnes je zanimiv: en ripstol, tri blazine ter tri naprave: škripajoči steper, sobno kolo in dela-ne-dela tekaška steza. Notranji bazen je pa kar OK. Aha, savna pa tudi izgleda kot da je že dolgo nihče ni uporabljal.

Sprehod po mestu

Med sprehodom po mestu se zlahka prepričaš, zakaj je vse tako cenovno ugodno: ljudi praktično ni. Nepregledna množica trgovin, restavracij, lokalov sameva, le redki med njimi so pravzaprav odprti. Na srečo je le nekaj metrov od hotela odprt supermarket, tako da lahko še med kuhanjem kosila skočimo po kakšno sestavino :)

Torek

Neposredna okolica

Čakanje na kajak smo izkoristili za skok na bližnji hrib. Tam je kar precej apartmajev, pa tudi razkošnih vil, še nekaj pa jih gradijo. Cene nepremičnin naj bi sicer v zadnjem letu kar precej padle, tudi za tretjino.
No, kajaka še nismo dobili, se je pa ati zmenil, da nam ga dostavijo naslednji dan.

V iskanju odprte restavracije z lokalno hrano

Zvečer smo se odpravili v center. Namen je bil preizkusiti lokalno hrano ali pa vsaj pijačo. Ker v Santa Ponsi nismo našli nobene primerne (odprte) lokacije, smo se odpravili v glavno mesto, Palmo. Tudi tam smo skoraj obupali (ker smo bili v hudem nalivu brez dežnika, smo za primernim lokalom oprezali kar iz avta), nato pa se odločili za precej veliko nakupovalno središče – za silo bo! In res, dobili smo tapas-e in sangrio :) ter se odločili, da moramo kaj takega pripraviti tudi doma.

Sreda

Končno na valovih

Ati je že precej zgodaj dopoldne odšel na mesto, kjer naj bi prevzel kajak. No majster je malo zamudil tako da je prišel takrat kot midva s sestro, okrog 11h. Na srečo je pripeljal dva kajaka in ati se je (pravilno) odločil za bolj stabilnega. Vremenske razmere namreč niso bile prav ugodne: precej močan veter in nezanemarljivi valovi (malo večji kot na Zbiljskem jezeru ;) ).
No, šlo mu je brez težav, na drugi strani zaliva je bil precej hitreje kot midva z avtom :)

Andratx

Popoldne smo izkoristili za ogled bližnjega mesteca. Tam je ob sredah precej velik sejem, no mi smo prišli ravno ko so se odpravljali. Smo pa vsaj poskusili malo lokalne hrane: ensaimadas. Po naše krof v obliki bureka :) Ogledali smo si še pokopališče in bili kar presenečeni nad ureditvijo – povsem drugače kot pri nas.
Proti hotelu smo se vračali ob obali namesto po avtocesti in bili za to nagrajeni z ogledom zanimive pokrajine.