To je 2. objava v seriji objav z naslovom Spletni biseri.
sre, 20. jan. 2010

Napredno brskanje

V prejšnji objavi v tej seriji sem predstavil moderne spletne brskalnike, tokrat pa bom prestavil nekaj napotkov za izkoriščanje njihovih (bolj) naprednih funkcij.

Iskanje

Precej pogosto opravilo med brskanjem po spletu je prav iskanje informacij preko spletnih iskalnikov. Razvijalci spletnih brskalnikov so nam zato iskanje približali za korak ali celo dva s sledečimi prijemi:

Orodna vrstica iskalnikov (en korak manj)

Večina spletnih brskalnikov ponuja možnost prilagajanja in nastavljanja lastnih spletnih iskalnikov. Ti so vidni desno od naslovne vrstice, nastavimo pa si jih lahko v:

 • Firefox: s klikom na ikono pred vnosnim poljem za iskanje se prikaže meni na katerem izberete Upravljanje iskalnikov. Prikaže se pojavno okno s seznamom vseh že nastavljenih iskalnikov. Iskalnike si lahko uredimo po poljubnem vrstnem redu ter za vsakega od njih nastavimo bližnjico.
 • Chrome: s klikom na ikono Prilagodite in nadzirajte Google Chrome se vam prikaže meni, kjer izberete Možnosti, nato pa v razdelku Privzeti iskalnik izberete Upravljanje. Tu se vam prikažejo možnosti za nastavitev privzetega iskalnika in nastavitev bližnjic.
 • Internet Explorer: nadvse podobno kot v Firefoxu, le da je ikona desno ob polju za iskanje
 • Opera: S kliki na Tools -> Options -> Search oziroma Ctrl+F12 -> Search se vam prikažejo možnosti za urejanje nastavitev spletnih iskalnikov. Tu lahko tudi sami dodajamo poljubne spletne iskalnike: vnesemo polji za naziv in bližnjico, med naprednimi možnostmi pa v spletni naslov (Address) vnesemo pot do iskalnika. V primeru najdi.si je to http://www.najdi.si/search.jsp?q=%s .
 • Safari: hm, kot kaže brskalnik tega ne omogoča (vsaj ne na enostaven način), kar me kar malo čudi. Naj me, prosim, kdo od zvestih uporabnikov prosim popravi, če se motim.

Poljubne iskalnike je najlažje dodajati v Operi in Chrome, kar sem že opisal pri Operi; pri ostalih pa je situacija malce drugačna: Firefox iskalnike ponuja v skladišču razširitev. Poseben primer je še Najdi.si, ki ga dodamo preko njihove strani.Znotraj naslovne vrstice brskalnika (dva koraka manj)

Večina brskalnikov omogoča tudi možnost iskanja v poljubnem spletnem iskalniku preko naslovne vrstice. Namesto, da vpišemo google.si (najdi.si, ...) in šele tam nato iskani niz, tega vpišemo kar v naslov, pred tem pa še bližnjico za željen iskalnik: g spletni brskalniki za Google oz. n spletni brskalniki za iskanje na najdi.si.

Dodano naknadno:

Postopek lahko uporabite tudi za skrajševanje URL naslova s priljubljenim spletnim servisom (bit.ly, is.gd, …), kar pride prav za objavljanje na FB, Twitter-ju, blogu, ... Postopek (preverjeno) deluje v Operi in Chrome, oziroma tam, kjer lahko ročno dodajamo iskalnike. Primer za is.gd v Operi najdete tu.

Skrajšaj URL preko naslovne vrstice
Skrajšaj URL preko naslovne vrstice

Napredno iskanje

Z nekaj sledečimi napotki si na precej enostaven način lahko zelo izboljšate kakovost prikazanih rezultatov na najbolj popularnem spletnem iskalniku. Pri vseh bom za primer uporabil iskalni niz spletni brskalniki. Večina namigov deluje tudi na ostalih iskalnikih.

Zavihki

Vsi sledeči namigi se nanašajo na intenzivno uporabo zavihkov, do česar ponavadi pride ob kakem bolj resnem delu, kjer iščemo podatke po različnih straneh in/ali podatke s teh strani primerjamo/prepisujemo.

Bližnjice na tipkovnici

 • Ctrl+T odpre nov zavihek
 • Ctrl+W zapre trenutni zavihek
 • Ctrl+PageDown oz. Ctrl+Tab prikaže naslednji zavihek
 • Ctrl+PageUp prikaže predhodnji zavihek

Premikanje

Odprte zavihke si lahko preprosto sami uredimo v poljuben vrsti red tako, da z levim miškinim gumbom kliknemo nanj in ga prestavimo na željeno lokacijo.

Prekliči zapiranje

Firefox, Chrome, Internet Explorer in Opera ponujajo tudi možnost ponovnega odprtja pred kratkim zaprtega zavihka. Možnost vsake toliko pride zelo prav, če katerega izmed zavihkov prehitro zapremo ter nam strani ni potrebno iskati po zgodovini brskanja; poleg tega pa imamo na možnost tudi celotno zgodovino v tistem zavihku (gumbi naprej in nazaj).

 • V Firefoxu zaprti zavihek obnovimo s pritiskom desnega miškinega gumba na orodno vrstico z zavihki, kjer nato izberemo Prekliči zapiranje zavihka. Podobno velja tudi za Chrome (Znova odpri zaprt zavihek).
 • V Operi pa nazadnje zaprtega s kombinacijo Ctrl+Shift+T oz. Ctrl+Z, do vseh zaprtih pa imamo dostop preko gumba povsem desno v orodni vrstici zavihkov.
 • Za IE8 velja kombinacija zgornjega: dostop z desnim klikom na zavihek (vrstico z zavihki) ter možnost obnovitve vseh predhodno zaprtih zavihkov.
 • Za Safari zopet (razočarano) ugotavljam, da te funkcije ne podpira.

Ostale možnosti

Z desnim klikom na zavihek se nam prikaže še več možnosti, kot na primer: zapiranje vseh zavihkov, zapiranje vseh zavihkov razen trenutnega, shranjevanje vseh zavihkov med zaznamke, podvajanje zavihka, ... Se pa te možnosti razlikujejo od brskalnika do brskalnika.

Zaznamki

Orodna vrstica

Firefox, Opera in Internet Explorer ponujajo shranjevanje zaznamkov (priljubljenih strani) v za to namenjeni orodni vrstici. Postopek je enostaven: kliknemo na zaznamek in ga nesemo v orodno vrstico. Tu nam je na voljo precej hitreje kot v posebnem oknu z zaznamki.

Živi zaznamki

Živi zaznamki (RSS) so posebne vrste zaznamki, primerni predvsem za strani z novicami oziroma bloge. Vsebujejo namreč povezave na zadnje vnose in se same osvežujejo. Tako nam ni potrebno vsakokrat obiskati spletne strani in preverjati, če je kaj novega: preprosto pogledamo živi zaznamek oziroma nas že sam brskalnik opozori na novost. O tem več čez kak teden v eni izmed naslednjih objav v tej seriji.

Te vrste sledenja ponujajo skoraj vsi moderni brskalniki, izjema je le Google Chrome, ki nam raje ponudi eno izmed njihovih spletnih rešitev iGoogle oziroma GoogleReader.

Ostale bližnjice na tipkovnici

 • Ctrl+R osveži stran. Za razliko od F5, ponovno naloži tudi slogovne in javascript datoteke
 • Ctrl+L oz. F6 nastavi fokus v naslovno vrstico
 • Ctrl+K (samo za Firefox) nastavi fokus v orodno vrstico za iskanje. Chrome, ki nima posebnega okenca za iskalnik, s to kombinacijo spremeni naslovno vrstico v vrstico za iskanje.
 • Alt+levo ali Backspace ter Alt+desno naložita prejšnjo oziroma naslednjo stran (enako kot gumba v orodni vrstici)
 • prav tako pa delujejo tudi vse splošne bližnjice: tiskanje (Ctrl+P), shranjevanje (Ctrl+S), vstavljanje (Ctrl+V), kopiranje (Ctrl+C) ...

Zaključek

To je bilo nekaj preprostih namigov, ki znajo izboljšati brskanje/iskanje po spletu ali prihraniti kak korak v pogostih opravilih. V prihodnji objavi, čez dva tedna, lahko pričakujete podrobnejši opis zanimivega brskalnika, osnovanega na Firefoxu ter kot naročenega za uporabnike spletnih socialnih mrež, Flock. Do takrat pa: napredno brskanje ;)