To je 1. objava v seriji objav z naslovom Ubuntu.
sre, 1. jun. 2011

Predstavitev Ubuntu

Kaj sploh je Ubuntu?

Ubuntu je moderen, odprtokoden, brezplačno dostopen operacijski sistem (OS), enostaven za uporabo. Za razliko od Oken je strojno manj zahteven (a ne na račun funkcionalnosti in videza) in posledično primeren tudi za nekoliko starejše računalnike.

Uporabniška izkušnja

Nekoč je veljalo, da Linux distribucije uporabljajo le ekstremni čudaki, ki v okno s črnim ozadjem vpisujejo na videz nepovezana zaporedja znakov, ki se jih je praktično nemogoče zapomniti. Uporaba Ubuntuja (in tudi drugih bolj razširjenih distribucij, npr. Fedora, SUSE, Red Hat, …) je že nekaj let nekje med Okni in OSX, s tem, da za napredne uporabnike še vedno obstaja tudi zgornja možnost. Brez posebnih zadržkov lahko zatrdim, da je sistem uporabniku vsaj tako prijazen kot Okna ali OSX.

privzeto namizje v Ubuntu 11.04
Namizje v Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal)

Programi

Večina programov iz Oken ali OSX sicer ni na voljo tudi v različici za Ubuntu, so pa zato tu drugi alternativni programi, ki jih bom podrobneje predstavil v eni izmed naslednjih objav. Zaenkrat naj povem samo to, da za pisarniške programe, brskanje po spletu, prenašanje datotek, poslušanje glasbe in ogled filmov ni razlogov za skrb ;) V kolikor alternativa ne obstaja, pa je še vidno možnost namestitve in uporabe programa v emulatorju (WINE). Tudi o tem več kasneje.

najbolj pogosto uporabljeni programi in njihove odprtokodne alternative
Osnovni programi v Ubuntu

Varnost

Ena izmed večjih pomanjkljivosti Oken, ki je pravzaprav posledica široke uporabe, je varnost. Računalnik, povezan v splet, pravzaprav ne more delovati brez požarnega zidu in antivirusnega programa – in še to nam ne zagotavlja mirne uporabe, saj nepridipravi izkoristijo še tako majhno varnostno pomanjkljivost v sistemu ali enem izmed nameščenih programov. Povsem nasprotno velja za Linux distribucije, saj zlonamerne kode za te sisteme praktično (še) ni, za vsak primer pa obstaja tudi ustrezna programska zaščita.

Pomanjkljivosti

Ubuntu je precej izpopolnjen OS in kot tak zelo primeren za široko uporabo. Do (redkih) težav večinoma prihaja le zaradi odsotnosti primernih gonilnikov za strojno opremo – ti so v veliki večini narejeni le za Okna (ali OSX), zato v določenih primerih lahko pride do težav. Vendar je tudi teh težav vedno manj in jih ob običajni uporabi praktično ne zaznamo; zelo razširjena in aktivna skupnost programerjev namreč vedno bolje skrbi za odpravo tudi teh pomanjkljivosti.

Zaključek

Za domačo rabo je Ubuntu torej več kot primeren sistem. Brskanje po spletu, uporaba spletne pošte, pisarniških programov, poslušanje glasbe, ogled filmov, urejanje slik, ipd. je primerljivo z Okni, s tem, da je vse skupaj brezplačno in bolj varno. Naj vas le ne bo strah prehoda! ;)

V naslednji objavi se bom sprehodil skozi namestitev najnovejše različice Ubuntu 11.04, znane tudi kot Natty Narwhal.