To je 4. objava v seriji objav z naslovom Spletni biseri.
pet, 19. feb. 2010

Enostavno sledenje novostim na spletu z uporabo RSS

V iskanju pravih informacij

V zadnjih nekaj letih se je na spletu znašlo praktično vse: domala vsakršno informacijo, ki jo potrebujemo, najdemo po le nekaj klikih. Internet je v določeni meri nadomestil ali nadgradil klasične medije (časopisi, radio, televizija), kar pomeni, da nam novice niso na voljo samo za zajtrk (jutranji časopis) ali za večerjo (osrednja dnevno-informativna oddaja). Spletni mediji (poleg že omenjenih vedno bolj tudi blogi) objavljajo informacije takoj, ko so te na voljo, kar lahko pomeni (tudi) večkrat na dan. Uporabniki, ki vsakodnevno skušamo slediti novostim, prebiramo novice iz več različnih virov, s čimer kaj hitro pridemo do težave: obiskovanje vsake spletne strani posebej in znotraj nje iskanje novosti po celotni strukturi (novice po kategorijah) hitro postane nepregledno, saj so vam v napoto tudi novice, ki ste jih že prebrali; po drugi strani pa nekateri zanimivi blogerji objavljajo zelo poredko, s čimer se nam lahko zgodi, da v poplavi vseh strani, med eno in drugo objavo preprosto pozabimo na njegov blog.
Takšne in drugačne nevšečnosti preprosto odpravimo s sledenjem RSS virov:

Kaj je RSS?

Tehnični vidik

RSS
ikona RSS

RSS vir je XML datoteka, v katero lastniki spletnih strani po določenih pravilih vpisujejo (no, dejansko se datoteka polni avtomatično) novosti na strani. S tem močno olajšajo iskanje novosti, saj bralnikom RSS virov v standardizirani obliki ponujajo vse pomembnejše informacije o novici: naslov, datum objave (in/ali zadnje spremembe), uvodnik/povzetek, ...

Obstajajo sicer trije različni standardi teh datotek, RSS 1.0, RSS 2.0 in Atom, tako da lahko na nekaterih spletnih straneh zasledite tudi vse tri hkrati. Vendar pa pri samem naročanju na vir ne bi smelo biti težav. Večina bralnikov namreč podpira (zna razčleniti in prikazati) vse formate.

Kje najdemo RSS?

Praktično vsa (novejša) spletna mesta že podajajo novosti v obliki XML datoteke, vsekakor pa:

  • spletni dnevniki: z njimi ali prav zaradi njih se je sledenje RSS virom pravzaprav prijelo
  • tradicionalni mediji na spletu: časopisi, televizijske hiše, itd., ki (pravzaprav morajo) novice odslej ponujati tudi prek spleta
  • spletna mesta podjetij: preko teh kanalov uporabnike njihovih storitev, kupce njihovih izdelkov, obveščajo o posodobitvah, novih ponudbah, izdelkih, akcijah, ...
  • vsa preostala spletna mesta, ki redno objavljajo novosti

Kako prebiram RSS?

Za prikaz tovrstnih XML datotek uporabljamo bralnike, ti pa so različni:

  • samostojna aplikacija: najbolj pogosto na mobilnih napravah, kjer brskalniki še niso tako izpopolnjeni
  • bralnik, vključen v spletni brskalnik
  • bralnik, vključen v odjemalca spletne pošte: Mozilla Thunderbird, Outlook Express
  • RSS agregati (več o tem malo nižje)
  • sam pa najbolj nestrpno pričakujem bralnike e-knjig z bralnikom RSS virov (Amazon Kindle v omejenem obsegu to že omogoča)
RSS znotraj Thunderbird
bralnik RSS znotraj odjemalca pošte Thunderbird

Kako se naročim na RSS in kako ga prebiram v priljubljenem spletnem brskalniku?

Glede na to, da gre za novosti na spletu, je najbolj priročno sledenje virom preko brskalnika. Zato si poglejmo, kako jih uporabljamo v določenem brskalniku.

RSS URL icon
oranžna ikona v naslovni vrstici

Prvi korak (naročanje) je pri vseh zelo podoben: če stran uporablja RSS, se nam to bodisi prikaže v naslovni vrstici (značilna oranžna ikona) bodisi nas na to opozarja ikona znotraj spletne strani. Ob kliku na katerokoli izmed njiju se nam prikaže XML datoteka z možnostjo sledenja viru. Od brskalnika do brskalnika se razlikuje le prikaz shranjenih virov.

Firefox

Firefox privzeto ne vključuje bralnika RSS virov, kljub temu pa sta na voljo vsaj dve možnosti sledenja:

Živi zaznamki

V tem primeru imamo RSS vir med ostalimi zaznamki, s tem da daje občutek mape, v kateri se samodejno osvežuje seznam novosti. Ta način je najbolj preprost, vendar pa ne ponuja praktično nobene dodatne funkcionalnosti in je zato primeren le, če vire, ki jim sledite, lahko preštejete na prste ene roke.

Namestitev razširitev

Razširitvi kot sta Sage ali Feed Sidebar (seznam je sicer precej dolg) sta sicer dokaj povprečna RSS bralnika, ampak zadovoljita osnove potrebe: prikaz virov v stranski vrstici, prikaz uvodnika (oz. dela celotnega besedila) ter povezavo na celotno besedilo. Pogrešam boljše obveščanje o novostih.

Uporaba je enostavna tako pri živih zaznamkih kot pri obeh razširitvah: v kolikor stran ponuja sledenje RSS virom, se v naslovni vrstici prikaže značilna oranžna ikona. S klikom nanjo se nam prikaže vsebina XML datoteke, povsem zgoraj pa še možnost izbire načina sledenja. Tam izberemo živi zaznamek oziroma nameščeno razširitev.

Flock

V prejšnjem delu serije Spletni biseri, ko sem predstavil spletni brskalnik Flock, sem opisal tudi njegov odličen bralnik RSS virov, zato se tu ne bi ponavljal.

Internet Explorer

Sledenje RSS tokom je na voljo od 7 različice tega brskalnika. Dodajanje in prebiranje je precej enostavno, sem pa spodaj priložil še celoten postopek, prikazan v slikah. Sam princip je precej podoben živim zaznamkom v Firefox-u, vendar s to razliko, da je tu na voljo še pravi bralnik – s podrobnim prikazom vsebine RSS (naslov, uvodnik/izvleček besedila, datum objave, ...).

Windows Vista

V povezavi z Internet Explorerjem imamo možnost sledenja virom v stranski vrstici na namizju Windows Viste, kjer imamo že privzeto pripravljen enostaven bralnik. V RSS widgetu samo nastavimo, katere vire naj nam prikazuje.

Chrome

Chrome, kjub vsem pohvalam na njegov račun, še vedno ne omogoča RSS bralnika. Namesto tega ponudi možnost sledenja virom v drugih Googlovih storitvah, kot sta iGoogle in Google Reader.

Opera

Bralnik RSS virov je tu vgrajen kar v odjemalec spletne pošte. Zato pri prikazu xml datoteke v seznamu izberemo možnost Opera Mail.

Safari

Bralnik RSS je že vgrajen in mu pravzaprav ni kaj očitati. Ponuja vse osnovne možnosti in je (kot vsi Applovi izdelki) očem prijaznega videza :) Namesto oranžne ikone se ob zaznamem RSS viru prikaže prav tako nedvoumen gumb RSS. S klikom se nam prikaže vsebina RSS vira, ob strani pa imamo možnost shranjevanja med zaznamke.

RSS agregati

V kolikor naš brskalnik ne podpira prebiranja RSS virov, lahko uporabimo katero od številnih spletnih storitev, ki nam na tak ali drugačen način prikažejo RSS vire. Uporabne so predvsem kot začetna stran v brskalniku, s čimer se nam takoj prikažejo novice na priljubljenih novičarskih straneh. Poleg prikaza novic lahko na zaslon dodamo še razne widgete, kot so vremenska napoved, povezava s FB, Twitter, kalkulator, zapiski, itd. Med najbolj priljubljenimi so:

Googlovi storitvi sta, jasno, tesno povezana s preostalimi storitvami v okviru Googla: Gmail, Google Talk, GoogleMaps, ...

Ostalo

Podcast (poddaje)

Še zdaleč pa RSS viri niso omejeni le na obveščanje o besedilnih novostih. Nekateri tako npr. ponujajo t.i. podcast-e (pri nas se je prijel izraz poddaje), ki omogočajo sledenje avdio virom. Kot primer bom vzel Radio Ga Ga, tedensko oddajo na Radiu Slovenija. Ta je namreč kmalu po radijskem oddajanju na voljo tudi v digitalni obliki prek spleta, vse pomembne podatke, predvsem povezavo na zvočno datoteko in njen opis, pa vpišejo v XML datoteko. Za direktno poslušanje seveda potrebujete predvajalnik zvočnih datotek, ki podpira naročanje na podcast-e, recimo Songbird. V večini si lahko nastavimo, da samodejno opazuje za novostmi ter ob zaznani novosti njeno zvočno datoteko prenese k nam.

Za vajo pa le kliknite na spodnjo RSS ikono in dodajte moj RSS vir v svoj brskalnik ;)