To je 5. objava v seriji objav z naslovom Spletni biseri.
sre, 3. mar. 2010

Opera - več kot le še en spletni brskalnik

ikona brsklanika Opera O brskalnikih sem že marsikaj napisal v prvi objavi v tej seriji, tudi Operi sem namenil nekaj vrstic; s pripisom, da si brskalnik ob primernem trenutku zasluži podrobnejši opis. Kot nalašč za predstavitev se mi zdi včerajšnji izid nove različice (zaenkrat le za Okna) tega (pre)malo razširjenega, a odličnega brskalnika.

Za uvod ali krajšo prestavitev naj služi že omenjen opis pri pregledu brskalnikov, sedaj pa si kar takoj poglejmo kje se skriva (moje) navdušenje nad brskalnikom.

Posebnosti

Opera je že ves čas svojega obstoja skrbela za napredne uporabnike – skorajda z vsako novo različico so razširili nabor funkcij, ki naj bi jih omogočal vsak moderen brskalnik. Pa začnimo kar pri najbolj svežih:

Opera Unite

ikona Opera Unte Opera Unite je nova tehnološka platforma, ki nam na preprost način omogoči deljenje vsebine neposredno s svojimi znanci, brez potrebe po predhodnem nalaganju vsebine na tretje strani ali storitve (Facebook, Flickr, PicasaWeb, …). Glede na to, da je platforma odprta za vse razvijalce, imamo praktično neomejene možnosti: od osnovnega deljenja datotek ali celotnih map, do predvajanja glasbe, prikaza galerij s slikami, celo gostovanja spletne strani ..., vse to neposredno iz lastnega računalnika.

stranska vrstica opera unite
stranska vrstica Opera Unite

Opera Unite najdemo v stranskem meniju brskalnika (prikaži/skrij z F4), s klikom na značilno ikono. Ob prvem zagonu določimo del povezave, na kateri bodo dosegljive naše aplikacije: če uporabljamo več računalnikov, vnesemo npr. ubuntu, kar se skupaj z uporabniškim imenom (potrebna registracija na Opera.com) sestavi v ubuntu.matejj.operaunite.com. Ob obisku te strani se našim znancem prikažejo vse aplikacije znotraj Opera Unite, ki so vključene na našem računalniku. Privzeto so že naložene nekatere aplikacije, kot npr. deljenje datotek, zid ..., seznam vseh preostalih pa najdemo v skladišču. Za vsako aplikacijo lahko izberemo, ali se bo gostom prikazovala v seznamu, ali bo dostopna iskalnikom (Google, najdi.si ...) ter dostopnost preko lokalnega omrežja.

Ker Opera Unite teče znotraj brskalnika Opera, je povsem logično, da je za zunanji dostop (znanci) potrebo imeti vključen računalnik ter odprto Opero. Morda se sliši kot ovira, ampak to je pravzaprav edini način, če želimo deliti vsebine brez vmesnega člena (spletne storitve).

Deljenje datotek (File Sharing)

Verjetno se je že vsak od nas soočil s težavo, kako prenesti/poslati nekomu drugemu veliko datoteko. Če osebna dostava ni bila mogoča, nam je (večinoma) ostalo le pošiljanje preko elektronske pošte: vendar pa ima večina brezplačnih storitev (GMail, Yahoo! Mail ...) že od nekdaj oziroma še vedno (pre)nizke omejitve glede maksimalne velikosti, uporaba FTP pa je večini ljudi manj poznana, še manj jih dejansko ima svoj strežnik, kamor bi se nalagale te datoteke.

Opera Unite nam to težavo elegantno reši: v nastavitvah le določimo mapo na lokalnem disku, katere vsebina je nato dostopna vsem preko našega lastnega mesta. Dostop lahko pustimo javen, lahko pa si ga zaščitimo z geslom. Znancu, ki bi mu prej morali pošiljati ogromno datoteko, sedaj pošljemo le povezavo do naše aplikacije, nato pa si on sam prenese datoteko(e) z našega računalnika.

V kolikor želimo, da nam znanci (npr. tisti, ki nimajo Opere z Unite) pošljejo svoje datoteke, v lasten nabor aplikacij dodamo še File Inbox. Ob prvem zagonu določimo le mapo na lokalnem disku, kamor se bodo shranjevale poslane datoteke. Pošiljanje/nalaganje je preprosto – spet pošljemo povezavo (na veliko izpisana v desnem stolpcu) ter določimo vrsto dostopa (javno ali zaščiteno z geslom).

Albumi s slikami

V kolikor ne želimo albuma slik s potovanja, zabave, ipd. objaviti v enem od spletnih storitev (Flickr, PicasaWeb ...) ali na socialnih omrežjih (Facebook, MySpace ...), si v privzeto nameščeni aplikaciji za deljenje slik (Photo Sharing) nastavimo pot do mape s slikami ter znancem pošljemo povezavo (in geslo). Prikaže se jim enostaven album: ena slika izpostavljena, ostale pomanjšane; možnost projekcije ter pogleda v celotni velikosti.

Predvajanje večpredstavnostnih datotek

Na voljo sta nam (vsaj) dve možnosti:

 • Media Player, ki predvaja le zvočne datoteke. Tako si npr. na domačem računalniku nastavimo deljenje mape z lastno glasbeno knjižnico, v službi, na poti (če je dovolj dobra povezava), med čakanjem na letališču, na počitnicah v hotelu to glasbo predvajamo na prenosniku.
 • Stream Media, ki poleg zvočnih predvaja tudi video datoteke (avi, mpg, flv, mp4, mov ...)
Ostalo

V skladišču se najdejo še razno razne aplikacije: od iger, klepeta, opomnika, urejevalnika opravil (task manager) do spletnega strežnika za gostovanje spletne strani, tekaškega dnevnika (Training Log) ali zidu (kot na FB). V prihodnosti se lahko nadejamo, da nam bodo na razpolago aplikacije za vsako željo in okus, saj se skladišče hitro širi.

Več o Opera Unite lahko preberete še v: uradni najavi, članku o ozadju, tehničnem opisu (navodila za razvoj aplikacij) ...

Opera Turbo

Opera Turbo je storitev, ki je že dlje časa prisotna na mobilnih brskalnikih Opera Mini in Opera Mobile. Storitev nam pomaga premagovati počasnejše povezave (npr. GPRS na prenosnih telefonih) s tem, da zahtevano stran stisne na Operinih strežnikih, nam pa pošlje precej lažjo vsebino. Operini razvijalci se lahko pohvalijo, da se količina prenesenih podatkov zmanjša za tudi 80%, celoten prenos pa pohitri tudi za več kot 2x. S tem nam lahko precej prihranijo pri končnem mesečnem znesku za prenos podatkov ;)

Opera Turbo
Opera Turbo

Prikazana spletna stran zaradi tega ni nič drugačna, le slike nam na primer posreduje v (malce) slabši, a še vedno dobri, kvaliteti. Še vedno pa imamo možnost ogleda originalne slike (desni klik & ponovno naloži v polni kvaliteti).

Opera zagotavlja, da ob brskanju po kriptiranih povezavah (spletna banka ipd.), našega prometa ne posredujejo svojim strežnikom, s čimer naših občutljivih podatkov ne izpostavljajo oziroma uporabljajo.

Opera Mini in Opera Mobile imata Opera Turbo že privzeto omogočeno, v namizni Operi pa stiskanje omogočimo s klikom na ikono, lahko pa si celo nastavimo, da se nam avtomatsko vklaplja/izklaplja, odvisno od širine povezave.

Opera Link

Opera Link
Opera Link

V kolikor imamo več računalnikov z nameščeno Opero in bi želeli imeti sinhronizirane tako zaznamke in gesla kot tudi nastavitve iskalnikov, speed dial, osebno vrstico in beležke, uporabimo vgrajeno storitev Opera Link. Seveda ni obvezno, da sinhroniziramo vse podatke, v nastavitvah preprosto odkljukamo želene. Na voljo je tudi v mobilnih brskalnikih, vsebina pa je dostopna še preko spletne strani. Za uporabo, seveda, potrebujete uporabniški račun na opera.com, ki je, seveda, (lahko) isti kot tisti za Opera Unite.

Speed Dial

Opera Speed Dial
Opera Speed Dial

Podobno kot na telefonih, si lahko tudi v Operi (če smo pošteni, sedaj bolj ali manj že v vseh brskalnikih) določimo nekaj strani, do katerih želimo v vsakem trenutku hitro dostopati. Te se nam (privzeto) prikažejo ob zagonu brskalnika in ob odprtju novega zavihka, in sicer v obliki manjših posnetkov (slike) celotne strani. Nastavimo si lahko do 25 takih strani ter na koliko časa naj se nam posnetki osvežujejo.

Blokiranje vsebine

Če je v Firefox-u obvezna namestitev dodatka AdBlock Plus, je tu že dlje časa vgrajeno blokiranje vsebine. Deluje povsem preprosto: z desnim miškinim klikom odpremo spustni meni, v katerem izberemo Block Content. Ob tem izgine besedilo, na strani pa ostanejo le vsebine, ki jih je moč blokirati: slike, videi, flash, največkrat nadležni oglasi. V kolikor so vsi iz istega strežnika (posredovalnik oglasov), je dovolj že en sam klik na katerega koli izmed njih in v prihodnje se nam ne bodo prikazovali.

Razširjena vrstica z zavihki

Opera Visual Tabs
Opera - razširjena vrstica z zavihki

Od različice 10 je vgrajen tudi tale bonbonček: če vrstico z zavihki potegnemo navzdol, se nam poleg naslovov strani prikažejo še njihovi posnetki (majhne slike). Ni sicer ne vem kako uporabno, ampak zgleda pa kul :)

Stranska vrstica

Poleg standardnih zgodovine brskanja in zaznamkov, imamo še kar nekaj dodatkov, ki jih najdemo (skoraj) izključno samo pri Operi.

Widgets
Opera Widget
Opera - primer widgeta

To so majhni programčki, ki jih namestimo v brskalnik in nam olajšajo brskanje ali prikazujejo določene podatke. V skladišču jih najdemo preko 1300, od prikazovanja trenutnega časa in/ali vremena do Googlovega prevajalnika, prikaza športnih rezultatov, posodobitev (zid) na Facebooku, Twitterju ali pripomočkov za spletne razvijalce.

Opera - widget prevajalnik
Google prevajalnik kot widget v Operi

Na nek način bi jih najlažje primerjal s Firefox-ovimi razširitvami, s tem, da niso vgrajeni v sam brskalnik (ogrodje) temveč se prikazujejo v svojem (majhnem) oknu in jih je tako mogoče poljubno prestavljati.

Notes (zapiski)

Zelo priročna je tudi možnost pisanja kratkih zapiskov. Vstavimo lahko poljuben tekst, ali pa dodamo del vsebine kar iz spletne strani; ob tem se zapomni še povezavo do spletne strani, v kolikor bi potrebovali še npr. celotno besedilo.

Poleg widgetov, ki so že privzeto naloženi, nam jih je na voljo še kar precej dodatnih v skladišču: od zadnjih novic, slovarjev pa do pregledovalnika predpomnilnika (cache).

Odjemalec za torrent datoteke

Opera že dlje časa podpira prenašanje datotek preko BitTorrent protokola. Tako ne potrebujemo dodatnega programa samo za to, temveč uporabimo Opero. Uporaba je povsem intuitivna in ne bi smela povzročati težav. Povsem primerno za osnovno rabo.

Odjemalec spletne pošte in bralnik RSS virov

Še dlje nam je v okviru brskalnika na voljo odjemalec spletne pošte. Ponovno lahko rečem, da je za osnovno delo povsem primeren in brez težav nadomesti namizne programe, kot sta Microsoft Outlook (Express) ali Mozilla Thunderbird.

Več o bralniku RSS virov pa lahko preberete v prejšnjem delu serije Spletni biseri.

Tehnologija: podpora spletnim standardom, prikaz spletnih strani ...

Omeniti moram še hvalevredno delo Operinih programerjev, ki že ves čas tesno sledijo spletnim standardom W3C, kar omogoča lažji razvoj spletnih strani spletnim razvijalcem. Z naprednimi pogoni Presto (xHTML), Carakan (JavaScript) in Vega (grafika), ki poskrbijo za razčlenjevanje, prikaz in izris spletne strani ter grafike, ponujajo hitro (bojda celo najhitrejše) nalaganje ter uporabo mnogih (naj)novejših standardov: HTML5, CSS3, SVG ...

Osnovne možnosti

Kot ste najbrž že sami ugotovili, je brskalnik precej napreden, tako da ni bojazni, da ne bi omogočal (že skoraj standardiziranih) funkcij, kot so:

 • brskanje z zavihki – tudi napredno, kot sem že prikazal v enem izmed prejšnjih delov te serije,
 • upravljanje z zaznamki,
 • uvoz/izvoz nastavitev, RSS virov, zaznamkov (tudi iz Firefoxa in IE),
 • shranjevanje trenutne seje: shrani vse trenutno odprte zavihke in nam jih kadarkoli kasneje odpre,
 • dodajanje poljubnih iskalnikov, celo krajšanje url naslovov neposredno iz naslovne vrstice,
 • raznorazne nastavitve videza,
 • napredna naslovna vrstica,
 • privatno brskanje,
 • pripomoček za razvoj spletnih strani, Dragonfly ([zaenkrat še] manj obsežen ekvivalent Firefox in Chrome razširitve Firebug)
 • ...

Na uradni strani boste zaman iskali slovensko različico brskalnika, kar pa ne pomeni, da Opera ne govori slovensko. Prenesite si angleško različico, nato pa sledite navodilom na tej strani, kjer boste med drugim izvedeli tudi, kako vključiti slovenski črkovalnik.

Zaključek

Po vsem napisanem tu zgoraj in že v nekaterih prejšnjih objavah najbrž ni težko sklepati, da Opero priporočam vsakomur ;)